Ardbeg

Ardbeg w skrócie:

rok założenia: 1815
właściciel: Glenmorangie plc (MHLV SE)
region: Islay
wydajność: 1.3
mln litrów
kadzie fermentacyjne: 6 z daglezji
alembiki: 2
źródło wody: Loch Uigeadail via Airigh Nam Beist

Destylarnia Ardbeg została założona w 1815 roku przez rodzinę MacDougall co czyni ją jedną z najstarszych destylarni w Szkocji. Zakład usytuowany jest na południowym wybrzeżu wyspy Islay w hrabstwie Argyll and Bute. Miejsce to było wręcz idealne do początkowo nielegalnej produkcji alkoholu. Od strony lądu można było się tutaj dostać wyłącznie krętą drogą prowadzącą od strony Port Ellen, natomiast od strony morza widok był tak dobry że w razie pojawienia się poborcy podatkowego na horyzoncie można było wszystko szybko ukryć zanim by dopłynął. Do produkcji whisky wykorzystywano wysokiej jakości wodę z jeziora Loch Uigeadail, jest ona niezwykle czysta i miękka, a po drodze do destylarni przepływa przez rozległe torfowiska, co nadaje jej charakterystyczny brunatny odcień i torfowy posmak. Słód jęczmienny wykorzystany do destylacji ma zatorfienie na poziomie 50-55ppm a finalny produkt jest leżakowany w beczkach po burbonie typu first fill oraz po sherry. W ciągu następnych dziesięcioleci destylarnia bezproblemowo rozwija się, znajduje tam pracę praktycznie cała okolica, powstaje szkoła dla dzieci pracowników, dla okolicznych mieszkańców powstanie destylarni na tym „odludziu” było wybawieniem. Jednak z czasem zakład stawał się coraz bardziej zaniedbany, w wyniku kryzysu na rynku whisky pieniędzy coraz bardziej brakowało nawet na najpotrzebniejsze remonty i naprawy. Po wielu perypetiach związanych ze zmianą właścicieli i zamykaniem co jakiś czas na kilka lat destylarni w końcu pojawiło się dla Ardbega światełko w tunelu. Tym światełkiem była spółka Glenmorangie plc, która w 1997 roku za ponad 7mln funtów odkupiło destylarnię a prawie 90% tej kwoty stanowiły magazyny wypełnione po brzegi beczkami whisky. Od tego czasu destylarnia stale się rozwija, zainwestowano gigantyczne pieniądze w wyremontowanie dawnych budynków, naprawę i wymianę sprzętu, a zręczni marketingowcy sprawili że marka Ardbeg stała się wręcz kultowa. Przez wielu znawców uważana za najbardziej charakterystyczną dla wyspy, na której powstaje. Trudno się z nimi nie zgodzić. Jest to whisky bardzo trudna do oswojenia, o zdecydowanym smaku, silnych akcentach jodu morskiego, torfu, wodorostów i soli morskiej, tak charakterystycznych dla wyrobów z wyspy Islay przy czym wykazuje idealną harmonię pomiędzy charakterystyczną dla Islay torfowością, a akcentami owocowej słodyczy i wanilii. Po wielu latach egzystencji na granicy bankructwa destylarnia stała się jedną z najbardziej popularnych w świecie whisky a droga od bycia torfową przyprawą dla innych blendów do osiągnięcia statusu whisky kultowej była bardzo wyboista ale opłacało się bardzo. Chyba nikt już sobie nie potrafi wyobrazić świata bez Ardbega 😉

ardbeg dest

Reklamy

6 myśli na temat “Ardbeg”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s